Dlaczego nie powinno się smażyć ryb
Organizm ludzki dla prawidłowego funkcjonowania potrzebuje niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Kwasami takimi są:
1. Kwas AlfaLinolenowy (ALA), należący do kwasów tłuszczowych omega3
2. Kwas Linolowy (LA), należący do kwasów tłuszcowych omega6
Kwasy te są nam niezbędne, ponieważ nasz organizm nie potrafi wytworzyć ich samodzielnie i musimy dostarczym mu je z zewnątrz. Jeśli jest ich zbyt mało – chorujemy.
Po spożyciu tłuszczu zawierającego kwasy omega3 (ALA) nasz organizm przetwarza je na inne dwa kwasy tłuszczowe, również typu omega3: EPA i DHA. Są to POCHODNE kwasu tłuszczowego omega3 i NIE są kwasami niezbędnymi, ponieważ, organizm potrafi wytworzyć je sam. Niezbędny jest tylko PIERWOTNY kwas omega3 – ALA.
Powszechnie wiadomo, że ryby bogate są w kwasy omega3 i dlatego zaleca się je jako zdrowe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak ryby i zawarty w nich olej nie zawierają pierwotnych (ALA), tylko pochodne (EPA i DHA) kwasów omega3. Zdając sobie sprawę z tego, jak zachodzi proces ulteniania i powstawania wolnych rodników oraz wiedząc, że pochodna kwasu omega3 – EPA posiada pięć wiązań podwójnych, a DHA aż sześć, nie mamy żadnych złudzeń, że podgrzanie ich do wysokiej temperatury i spożycie to istna katastrofa dla naszego organizmu.
Ryby owszem, są zdrowe, ale w postaci surowej – sushi.
Jakie więc jest najlepsze źródło pierwotnych kwasów omega3 (ALA) i omega6 (LA)? Są to oleje tłoczone i spożywane na zimo – olej lniany (omega3) i oleje ze słonecznika i krokosza barwierskiego (omega6).
Chcesz wiedzieć więcej? Sprawdź:
Ukryte terapie. Czego Ci lekarz nie powie – Jerzy Zięba