Organizm ludzki dla prawidłowego funkcjonowania potrzebuje niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Kwasami takimi są: 1. Kwas AlfaLinolenowy (ALA), należący do kwasów tłuszczowych omega3 2. Kwas Linolowy (LA), należący do kwasów tłuszcowych omega6 Kwasy te są nam niezbędne, ponieważ nasz organizm Read more…
Jeśli czytałeś poprzedni artykuł dotyczący zakwaszenia organizmu wiesz już, jaka żywność je powoduje i czego powinieneś unikać. Poznałeś też listę zasadowych hitów oraz ogólny wykaz pokarmów, które pomagają utrzymać równowagę kwasowo – zasadową. W tym artykule poznasz kilka skutecznych sposobów Read more…
Kiedy organizm choruje? Kiedy zostaje pozbawiony homeostazy, czyli kiedy zaburzona zostanie jego naturalna gospodarka. Choroba nastąpić może zarówno w wyniku niedoboru jak i w wyniku nadmiaru któregokolwiek składnika potrzebnego do sprawnego funkcjonowania. I tak przyczyna wielu chorób jest zbyt duża Read more…
Jak powstaje zgaga? Jeśli po posiłku czujesz palący ból w przełyku to znak, że cierpisz na zgagę. Jest ona wynikiem zbyt dużej ilości kwasu wyprodukowanego podczas trawienia pokarmu, a organizm nie jest w stanie sobie z nim poradzić. Skąd bierze się Read more…
Zarówno dla wielu kobiet jak i mężczyzn coraz ważniejsze staje się zdrowe odżywianie oraz zdrowy tryb życia. Stało się to pewnego rodzaju modą i każdy z nas dba o to aby w jego codziennej diecie znajdowało się jak najwięcej produktów Read more…
Na forach internetowych spotkać się można z wieloma różnymi poradami dotyczącymi tłuszczu, który najlepiej nadaje się do smażenia. Nadmiar informacji i dezorientacja, jaką wprowadzają sprawia, że sami już nie wiemy, na czym najlepiej jest smażyć. Przyjrzyjmy się zatem faktom:
Jesteśmy tym, co jemy – dosłownie, ponieważ jedzenie, które spożywamy na co dzień służy do budowania nowych komórek naszego ciała i dostarcza energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania. Nasza dieta ma więc ogromy wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Nieprawidłowe odżywianie Read more…
Wiele osób zmaga się z nadwagą i słabym stanem zdrowia. W większości przypadków wina leży po stronie przyjmowanego w nadmiarze słabej jakości jedzenia oraz braku ruchu. Istnieje jednak jeszcze kilka innych jedzeniowych przyczyn sprzyjających nadwadze i pogarszających zdrowie, których powinieneś Read more…
Glukoza jest cukrem prostym znajdującym się w pełnowartościowym pożywieniu. W dużej ilości występuje w węglowodanach – pełnoziarnistych kaszach, makaronach, ryżu i mące, słodkich warzywach i w większości owoców. Znaleźć ją można również w miodzie. Jest głównym paliwem dla organizmu, Read more…
Nie wyobrażasz sobie dnia bez słodyczy? Ciepła herbata lub aromatyczna kawa nie istnieją bez słodkiego ciasteczka? A może nie możesz się obejść bez czekolady lub coli? Jedzenie słodyczy to samonapędzająca się maszyna niszcząca Twoje ciało od środka. Nie łatwo z Read more…
Najnowsze komentarze