Zasady zdrowego odżywiania
Jesteśmy tym, co jemy – dosłownie, ponieważ jedzenie, które spożywamy na co dzień służy do budowania nowych komórek naszego ciała i dostarcza energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania. Nasza dieta ma więc ogromy wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Nieprawidłowe odżywianie prowadzi do zaburzeń w organiźmie, ponieważ nie otrzymuje on w odpowiedniej proporcji węglowodanów, białek, tłuszczów, a także niezbędnych witamin, minerałów, enzymów i innych substancji, których potrzebuje. Powstaje nierównowaga, której objawem są liczne choroby (a właściwie zbiory symptomów, które nazwane są chorobą). Sama choroba zaś jest reakcją obronną organizmu, sygnalizującą brak równowagi i uprzedzającą nas o tym, że powinniśmy zmienić tryb życia i sposób odżywiania, aby powrócić do homeostazy. Choroba nie jest więc wrogiem i na dłuższą metę nie należy zwalczać jej objawów, należy uważnie się im przyjrzeć i zrozumieć przyczynę ich wystąpienia, a następnie podjąć działania, aby powrócić do pełni zdrowia.
Jedzenie, które wkładamy do ust może być naszym lekarstwem lub trucizną. Świadomy wybór sposobu odżywiania to przepis na zdrowie i długowieczność. Poniżej przedstawiam kilka podstawowych zasad zdrowego odżywiania, dzięki którym masz szansę utrzymać swoje ciało (a także umysł i duszę) w doskonałej formie:
1. Spożywaj produkty wyhodowane w regionie, w którym mieszkasz. Zawierają one informację biologiczną odpowiednią środowisku, w którym funkcjonujesz na co dzień.
2. Spożywaj warzywa, owoce, orzechy ściśle według sezonu ich dojrzewania. Produkty wyhodowane poza sezonem zazwyczaj zawierają w sobie więcej chemii, ponieważ są sztucznie i w krótkim czasie doprowadzane do stanu dojrzałości, co wpływa na ich smak i wartości odżywcze.
3. Każdy posiłek powinien zawierać surowe (latem), duszone lub kiszone warzywa (zimą). Zawierają one bowiem mnóstwo witamin niezbędnych dla prawidłowego trawienia i odpowiedniego przyswajania innych, bardziej ubogich w składniki odżywcze pokarmów (np. chleba, makaronu, mięsa).
4. Zrezygnuj z jedzenia pieczywa pieczonego na drożdżach, bardziej korzystne dla organizmu jest jedzenie chleba upieczonego na zakwasie. Najlepiej jednak ogranicz do minimum pieczywo w ogóle.
5. Odpowiednio łącz produkty (zasada ogólna: nie łączy się białek z węglowodanami, np. chleba z jajkiem, serem czy szynką – można zawinąć szynkę lub ser w liść sałaty i schrupać. Dużo węglowodanów zawierają również kasze i ziemniaki, dlatego nie powinno się ich łączyć z mięsem i innymi bogatymi w białko produktami: jajkami, warzywami strączkowymi).
6. Dokładnie i wolno przeżuwaj każdy kęs. Trawienie niektórych pokarmów zaczyna się już w jamie ustnej. Poza tym Twój żołądek nie ma zębów i nie poradzi sobie z dużymi kawałkami jedzenia. Mocno rozdrabniając pokarm sprawiasz, że zostanie on lepiej przyswojony.
7. Przyrządzaj posiłki bezpośrednio przed jedzeniem. Większość warzyw i owoców podczas obróbki (np. krojenia) traci cenne enzymy, więc obiad przygotowany kilka godzin wcześniej nie będzie już tak wartościowy.
8. Nie podgrzewaj wielokrotnie posiłków, np. zup czy potraw mięsnych. Ciągłe odgrzewanie sprawia, że tracą one jeszcze więcej składników odżywczych.
9. Ogranicz do minimum spożycie produktów sztucznych, rafinowanych (poddanych obróbce) i wędzonych.
10. Zrezygnuj z potraw gotowych i konserwowanych.
11. Ogranicz spożycie kawy i herbaty. Zastąp je wodą i sokami warzywno – owocowymi.
12. Używaj przypraw, one wpływają dobrze na trawienie i dodają smaku potrawom (polecane są szczególnie czarny pieprz i imbir).
13. W porze letniej i jesiennej rób sobie dzień: truskawkowy, czereśniowy, jabłkowy, arbuzowy – i nic więcej oprócz tego nie jedz.
14. Raz w tygodniu przeprowadź 16 lub 24 godzinny post (pij w tym czasie tylko wodę przegotowaną)
15. Pij soki ze świeżo przygotowanych warzyw sezonowych (ok 1l dziennie).
16. Walcz z zaparciami – to główna przyczyna starzenia się organizmu i wróg zdrowia. Jeśli strawione jedzenie nie zostanie odpowiednio szybko usunięte z jelita, zacznie gnić, wytworzone zostaną toksyny, które przedostaną się krwi i będą zatruwać organizm.
17. W tygodniu odżywiaj się skromnie. Jeśli jesz ponad miarę, rozciągasz żołądek i obciążasz organizm.
18. W weekend rób sobie „małe święto” – jedz to, na co masz ochotę. Pamiętaj jednak o umiarze, zgodnie z zasadą: „nawet trucizna w niewielkich ilościach może być lekarstwem”.
„Jeśli wstałeś od stołu z uczuciem głodu – najadłeś się. Jeśli czujesz, że przy stole się najadłeś, to znaczy że się otrułeś”.
Źródło: Czy można żyć 150 lat? Michał Tombak
Super post
Co do punktu 8. Można ograniczyć stratę wartości na przykład poprzez gotowanie na parze zamiast w wodzie. Robię tak od czasu zakupu parowaru z philipiaka i wydaje mi się, że to dzięki temu mniej choruję i czuję się lepiej na co dzień.