Styl zycia – blog lifestyle

Blog o życiu i osobitych przemyśleniach – kobiecy punkt widzenia

Kluski / pierogi leniwe z kaszy jaglanej z serem

Kluski lub jak kto woli pierogi leniwe z kaszy jaglanej z serem

Przepis spodoba się wszystkim tym, którzy uwielbiają obiady na słodko. Kluski leniwe z serem i kaszą jaglaną to wyjątkowy pomysł na obiad. I choć jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, to jednak rezultat jest tego wart 🙂 Pierogi leniwe z kaszy jaglanej to pierwszorzędny obiad dla dorosłych i dla dzieci.

 

 

Kluski / pierogi leniwe z kaszy jaglanej z serem

 

Porcja dla 4 głodomorów:

Składniki:

  • 400 gram kaszy jaglanej (u mnie 4 woreczki po 100 gram)
  • 500 gram mąki wrocławskiej
  • 750 gram twarogu mielonego półtłustego (3 kostki)
  • 3 jajka
  • 3 duże łyżki miodu
  • opcjonalnie można dodać pół łyżeczki cynamonu (ja nie dodałam bo zapomniałam 😛 )

Zamiast miodu można użyć cukru brązowego, ale wtedy należy dać odrobinę mniej mąki, ponieważ miód rozrzedza ciasto.

Przepis:

Kaszę jaglaną zalać dużą ilością wody (co najmniej dwa razy więcej niż kaszy) i gotować przez około 20 minut, aż będzie mocno miękka (zrobi się z niej papka) i cała woda odparuje. Kaszę połączyć z twarogiem, mąką, jajkami i miodem, dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno trochę się kleić – bez obawy, kluski w wodzie staną się twardsze i nie rozpadną się. Ciasto powinno wyglądać mniej więcej tak:

Kluski / pierogi leniwe z kaszy jaglanej z serem

Na stolnicy rozsypać mąkę i wytarzać w niej część ciasta, formując wałeczki jak na kopytka. Pokroić ciasto na małe kluski:

01_kluski_leniwe_z_kasza_jaglana_2

Kluski / pierogi leniwe z kaszy jaglanej z serem

 

Kluski wrzucać do gotującej się osolonej wody. Można do niej dodać odrobinę oliwy z oliwek, aby kluski się nie sklejały. Kiedy wypłyną na wierzch trzeba poczekać jeszcze około 1-1,5 minuty i łyżką cedzakową wyjąć je do durszlaka, aby ociekła z nich woda.

Kluski / pierogi leniwe z kaszy jaglanej z serem

 

Gotowe kluski można podawać z jogurtem naturalnym wymieszanym z jedną łyżeczką miodu. Smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno 🙂

Kluski / pierogi leniwe z kaszy jaglanej z serem
Kluski / pierogi leniwe z kaszy jaglanej z serem

 

Czas przygotowania: 2 godziny

Tagged:

LEAVE A RESPONSE

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You Might Also Like