Wegetariańska zupa pomidorowa z ryżem
Smaczna zupa pomidorowa z ryżem w wersji wegetariańskiej
Choć niektórym trudno w to uwierzyć, zupa bez mięsa też może być smaczna. Znana wszystkim zupa pomidorowa z ryżem to dobry pomysł na wegetariański obiad. Aby była jeszcze bardziej wartościowa, dodajemy do niej brązowy ryż, z mnóstwem minerałów i błonnikiem. Taka zupa poza tym, że zaspokoi głód, wpłynie również pozytywnie na przemianę materii i odżywi komórki wartościowymi składnikami.
Składniki (na duży garnek):
- 2 selery
- 10 korzeni pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 10 marchewek
- przyprawy: pieprz w kulkach, ziele angielskie, listek laurowy, sól
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 6-8 pomidorów
- 3 woreczki brązowego ryżu
Przygotowanie:
Seler, pietruszkę, por, cebulę i marchewki obrać, umyć, zalać wodą. Wrzucić po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy. Warzyw powinno być dużo, aby wywar miał dobry smak powinny one wypełniać cały garnek. Całość gotować aż warzywa zmiękną, dodać łyżkę soli. Ryż ugotować w osobnym garnku. Pomidory sparzyć, ściągnąć z nich skórki i zblendować na gładką masę. Do pomidorów dodać przecier pomidorowy oraz odrobinę gorącej zupy. Przecier wlać do zupy i wymieszać. Dodać ugotowany ryż. Gotowe 🙂
Czas przygotowania: 1 godzina