Omlet z płatkami owsianymi na słodko
Pyszny omlet z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym i rodzynkami
Świetny pomysł na pożywne śniadanie (lub jak kto woli również obiad i kolację) to omlet z płatkami owsianymi. Omlet w wersji na słodko, z dodatkiem siemienia lnianego, rodzynek i dżemu da Ci energetycznego kopa na cały dzień. Możesz zjeść go na ciepło albo po ostygnięciu zabrać do pracy lub szkoły, jako drugie śniadanie. Danie to mogą jeść dorośli i dzieci, jest więc świetne, kiedy przygotowujesz posiłek dla całej rodziny.
Składniki (na jedną porcję):
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- garść rodzynek
- 3 jajka
- sól himalajska, pieprz czarny do smaku
- oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia
- dżem domowej roboty dla słodszego smaku
Przygotowanie:
Płatki owsiane, siemię lniane i rodzynki wsypać do talerza i przemieszać. Wbić jajka, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać masę. Zostawić na 5 min, aby płatki trochę nasiąkły. Całą masę wylać na patelnie i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Kiedy trochę się przyrumienią omlet się usztywni i będzie łatwo obrócić go na drugą stronę. Omlet można pokroić jak pizzę i ułożyć na nim domowej roboty dżem. Jeśli ktoś woli wersję mniej słodką może nie nakładać dżemu.
Czas przygotowania: 15 minut