Surówka z młodej kapusty i marchewki
Raw Food, czyli pyszna surówka z młodej kapusty
Wiosna to czas, kiedy natura obficie obdarza nas młodymi, świeżymi warzywami. Trzeba to wykorzystać, szczególnie, że biała kapusta smakuje o wiele lepiej, kiedy jest młoda. Surówka z młodej kapusty i marchewki stanowi świetny dodatek do obiadów, zawiera w sobie bowiem mnóstwo witamin i minerałów, m.in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminę B1, B2, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę C, kwas szczawiowy. Będzie więc idealna dla uzupełnienia braku witamin po długiej zimie.
Składniki:
- Pół młodej kapusty
- 3 średnie marchewki
- 1 mała cebula
- 1 łyżka posiekanego koperku lub zielonej pietruszki
- 2 łyski oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól himalajska i pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
Młodą kapustę poszatkować i obficie przepłukać wodą. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w cienkie paseczki. Koperek lub pietruszkę pokroić drobno. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżę soku z cytryny. Doprawić solą i czarnym pieprzem.
Czas przygotowania: 20 minut