Zapiekanka warzywna
Wyśmienita zapiekanka warzywna
Szukasz pomysłu na obiad z warzywami? Zapiekanka warzywna będzie idealna! Świetnie smakuje na ciepło, ale chłodna jest równie pyszna! Możesz do niej dodać dowolne warzywa, takie, jakie najbardziej lubisz. Moja wersja wygląda tak:
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 papryki (obojętnie jakiego koloru)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 brokuł
- 1 ser liliput
- 2 jajka
- przyprawy: sól i pieprz (czarny oraz ziołowy)
Przygotowanie:
Brokuł ugotować na parze. Papryki, cukinie i marchewki umyć, obrać ze skórki (oprócz papryki) i pokroić w kostkę, a następnie dusić przez ok 10 min na małym ogniu, aż lekko zmiękną. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Podgotowane warzywa wymieszać razem w naczyniu żaroodpornym. Doprawić solą i pieprzem.
Na tarce o dużych oczkach zetrzeć ser i 3/4 jego części wymieszać z warzywami. Pozostałą 1/4 sera wymieszać z rozbełtanymi, doprawionymi solą i pieprzem jajkami i wylać na górną część zapiekanki. Piec w 180 stopniach (grzanie góra dół) przez 10-15 minut, aż ser się roztopi, a jajko upiecze.
Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia 15 minut, łącznie około 45 minut