Rogaliki / ciasteczka serowe z dżemem
Coś słodkiego dla każdego – ciasteczka serowe z dżemem
Pyszne ciasteczka, składające się tylko z 3 składników. Szybkie i proste w przygotowaniu (takie uwielbiam najbardziej 😛 ) i uwaga… sycące! Są kruche, słodkie i przepyszne!
Składniki:
- 200g masła
- 200g białego sera
- 200g mąki pszennej
Rogaliki tylko z 3 składników! Proste wykonanie.
Przygotowanie:
Masło podzielić na małe części, aby łatwiej było je zmiksować (najlepiej ogrzać do temp. pokojowej). Wymieszać wszystkie składniki mikserem, a potem ugnieść ręką na gładkie ciasto. Uformować kulkę i włożyć ją na minimum 2h do lodówki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na cienki placek – w formie koła, i podzielić na równe części tak, jakbyśmy kroili pizzę. Każdą część wysmarować dżemem i zawinąć jak rogalik. W ten sposób powstaną ciastka w formie rogalików. Inna – szybsza forma to rozwałkowanie ciasta na placek grubości ok 2 cm i wysmarowanie go w całości dżemem. Placek należy zwinąć w rulon jak naleśnik i pokroić na kawałki długości ok 3 cm.
Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż rogaliki w małych odstępach (odrobinę urosną). Nagrzej piekarnik do 180 stopni, piecz rogaliki przez 35 minut (u mnie grzanie góra-dół, środkowa półka).
Ciepłe rogaliki / ciastka posyp cukrem pudrem.
Czas przygotowania: około godziny (bez pobytu ciasta w lodówce)