Domowe batoniki z kaszy jaglanej
Przepis na batoniki z kaszy jaglanej
Jedliście już kokosowe batoniki z kaszy jaglanej? Smakują niesamowicie i urzekną każdego fana popularnych batonów Bounty. Ponadto zrobione są tylko z naturalnych składników, więc oprócz tego że smakują niesamowicie są też zdrowe i śmiało można dawać je dzieciom jako zamiennik zwykłych słodyczy (jedynym wyjątkiem jest kupna czekolada na wierzchu, ale co sprytniejsze mamy zamienią ją sobie na domową). Batony najlepiej jest przechowywać w lodówce aby utrzymać stałą konsystencję.
Składniki:
- 200 gram kaszy jaglanej (odpowiednik 2 woreczków, jeśli ktoś kupuje kaszę w woreczkach)
- 250 gram wiórków kokosowych (1 opakowanie, najlepiej bez siarki w składzie)
- mleko kokosowe domowej roboty
- 15 szt suszonych daktyli (jako słodzik)
- 2 banany
- czekolada mleczna (u mnie z dużymi orzechami)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną sparzyć gorącą wodą. Następnie odcedzić ją i zalać mlekiem kokosowym tak, aby przykryło kaszę na wysokość ok 2 cm. Dorzucić do tego daktyle (im więcej daktyli tym słodsza będzie kasza). Gotować na małym ogniu, aż całe mleko wsiąknie w kaszę (należy pod koniec gotowania mieszać, aby kasza się nie przypaliła).
Powstałą masę zblendować dokładnie blenderem. Rozgnieść banany widelcem i wymieszać z masą jaglaną oraz wiórkami kokosowymi.
Masę włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugnieść, aby była bardzo zbita. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią wierzch masy. Całość wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Kiedy czekolada zastygnie pokroić baton na mniejsze części i smakować do woli 🙂
Czas przygotowania: 30 minut + czas w lodówce 1 godzina