Fasolka po bretońsku przepis domowy
Pyszna fasolka po bretońsku z kiełbasą
Fasolka po bretońsku jest jednym z moich ulubionych dań. W szczególności w wersji z kiełbasą. Warzywa strączkowe stanowią dobre źródło białka, taki pożywny obiad jest więc idealny w sytuacji, kiedy chcesz długo pozostać sytym.
Składniki:
- 1 kg białej fasoli Jaś
- 1 pętko kiełbasy
- 2 duże cebule
- przecier pomidorowy – 3 czubate łyżeczki
- przyprawy: czarny pieprz, sól, majeranek, kminek
Przygotowanie:
Fasolę (1 opakowanie) namoczyć przez min. 8 godzin. Następnie zalać ją nową wodą (wodę, w której się moczyła wylać), posolić i gotować przez 1 godzinę. Podczas gdy fasola się gotuje pokroić w kostkę kiełbasę i cebulę. Podsmażyć je na oliwie. Po godzinie dodać kiełbasę i cebulę do fasoli, doprawić czarnym pieprzem, solą, majerankiem i odrobiną kminku. Dodać 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego i gotować jeszcze przez ok 10 minut.
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut