Styl zycia – blog lifestyle

Blog o życiu i osobitych przemyśleniach – kobiecy punkt widzenia

Fasolka po bretońsku przepis domowy

Pyszna fasolka po bretońsku z kiełbasą

Fasolka po bretońsku jest jednym z moich ulubionych dań. W szczególności w wersji z kiełbasą. Warzywa strączkowe stanowią dobre źródło białka, taki pożywny obiad jest więc idealny w sytuacji, kiedy chcesz długo pozostać sytym.

Składniki:

  • 1 kg białej fasoli Jaś
  • 1 pętko kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • przecier pomidorowy – 3 czubate łyżeczki
  • przyprawy: czarny pieprz, sól, majeranek, kminek

Przygotowanie:

Fasolę (1 opakowanie) namoczyć przez min. 8 godzin. Następnie zalać ją nową wodą (wodę, w której się moczyła wylać), posolić i gotować przez 1 godzinę. Podczas gdy fasola się gotuje pokroić w kostkę kiełbasę i cebulę. Podsmażyć je na oliwie. Po godzinie dodać kiełbasę i cebulę do fasoli, doprawić czarnym pieprzem, solą, majerankiem i odrobiną kminku. Dodać 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego i gotować jeszcze przez ok 10 minut.

fasolka po bretońsku przepis domowy

fasolka po bretońsku przepis domowy

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut

Tagged:

LEAVE A RESPONSE

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You Might Also Like