Jaglane rafaello czekoladowe z orzeszkiem
Domowe kokosowe jaglane rafaello z czekoladą
Domowe rafaello kokosowe z kaszy jaglanej to przysmak wielu dzieci i dorosłych. Tutaj pokazana jest wersja czekoladowa, z orzeszkiem w środku. Jaglane rafaello znika z talerza w okamgnieniu więc lepiej od razu zrobić większą ilość kulek. Takie zdrowe słodycze smakują szczególnie latem, ponieważ trzymane w lodówce przyjemnie chłodzą.
Składniki:
- 200 gram kaszy jaglanej (lub 2 woreczki)
- mleko kokosowe z wiórków kokosowych
- suszone daktyle (dla słodkiego smaku)
- czekolada mleczna z dużymi orzechami
- wiórki kokosowe do obtaczania kulek
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną należy najpierw sparzyć wrzątkiem. Następnie zalać mlekiem kokosowym i dodać do tego daktyle. Gotować do momentu całkowitego wchłonięcia mleka przez kaszę (mieszać aby się nie przypaliło).
Całość zblendować na gładką masę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z dużymi orzechami i wymieszać z masą jaglaną.
Formować kulki wsadzając w środek orzeszek i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki schłodzić w lodówce (kiedy czekolada zastygnie kulki staną się twardsze).
Czas przygotowania: 1 godzina