Jak zrobić mleko kokosowe?
Czy wiesz jak zrobić mleko kokosowe?
Często organizm człowieka nie toleruje mleka krowiego. Jeśli jednak lubisz je pić, nie musisz z niego całkiem rezygnować, możesz zastąpić je innym, np. mlekiem roślinnym. Nie zawiera ono tyle ciężkostrawnych białek i jest o wiece zdrowsze. A jak pachnie! Zrobienie takiego mleka zajmuje dosłownie chwilę. Zatem, czy wiesz jak zrobić mleko kokosowe?
Składniki:
- wiórki kokosowe (najlepiej bez siarki w składzie) – 1 opakowanie 200 gram
- 1,5 litry wody mineralnej (lub zwykłej, przefiltrowanej)
Przygotowanie:
Opakowanie wiórków kokosowych wsyp do garnka i zalej połową litra wody mineralnej. Lekko podgrzej, aby woda była letnia (nie gorąca), to sprawi, że wiórki „puszczą tłuszcz”. Pozostaw do namoczenia na 15-30 min. Po tym czasie porządnie zblenduj wiórki blenderem i odciśnij je na sitku do drugiego garnka. To jest Twoje mleko 🙂 Jest mocno tłuste więc po odciśnięciu zalej wiórki ponownie pozostałym litrem wody, znowu zblenduj i znowu odciśnij. Otrzymasz w ten sposób nieco rzadsze mleko kokosowe. Spróbuj, jest smaczne 🙂
Mleko zlej do dużych słoików lub wykorzystaj od razu, np do płatków, budyniu lub po prostu samodzielnego wypicia. Gotowe mleko wygląda tak:
Gotowe mleko należy przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu max 1 tygodnia. Później się psuje. W lodówce z mleka oddzieli się tłuszcz i zastygnie na górze słoika. Nie przejmuj się tym, po zagotowaniu tłuszcz z powrotem się rozpuści 🙂 Mleko z wydzielonym tłuszczem wygląda tak:
Teraz gdy już wiesz jak zrobić mleko kokosowe i będziesz mieć ochotę na szklankę mleka sięgnij do lodówki i ciesz się zdrowym i pysznym mlekiem roślinnym 🙂
Czas przygotowania łącznie z czasem oczekiwania na namoczenie wiórków: 45 minut
Czas przygotowania bez moczenia wiórków kokosowych: 15 minut