Kluski / pierogi leniwe z kaszy jaglanej z serem
Kluski lub jak kto woli pierogi leniwe z kaszy jaglanej z serem
Przepis spodoba się wszystkim tym, którzy uwielbiają obiady na słodko. Kluski leniwe z serem i kaszą jaglaną to wyjątkowy pomysł na obiad. I choć jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, to jednak rezultat jest tego wart 🙂 Pierogi leniwe z kaszy jaglanej to pierwszorzędny obiad dla dorosłych i dla dzieci.
Porcja dla 4 głodomorów:
Składniki:
- 400 gram kaszy jaglanej (u mnie 4 woreczki po 100 gram)
- 500 gram mąki wrocławskiej
- 750 gram twarogu mielonego półtłustego (3 kostki)
- 3 jajka
- 3 duże łyżki miodu
- opcjonalnie można dodać pół łyżeczki cynamonu (ja nie dodałam bo zapomniałam 😛 )
Zamiast miodu można użyć cukru brązowego, ale wtedy należy dać odrobinę mniej mąki, ponieważ miód rozrzedza ciasto.
Przepis:
Kaszę jaglaną zalać dużą ilością wody (co najmniej dwa razy więcej niż kaszy) i gotować przez około 20 minut, aż będzie mocno miękka (zrobi się z niej papka) i cała woda odparuje. Kaszę połączyć z twarogiem, mąką, jajkami i miodem, dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno trochę się kleić – bez obawy, kluski w wodzie staną się twardsze i nie rozpadną się. Ciasto powinno wyglądać mniej więcej tak:
Na stolnicy rozsypać mąkę i wytarzać w niej część ciasta, formując wałeczki jak na kopytka. Pokroić ciasto na małe kluski:
Kluski wrzucać do gotującej się osolonej wody. Można do niej dodać odrobinę oliwy z oliwek, aby kluski się nie sklejały. Kiedy wypłyną na wierzch trzeba poczekać jeszcze około 1-1,5 minuty i łyżką cedzakową wyjąć je do durszlaka, aby ociekła z nich woda.
Gotowe kluski można podawać z jogurtem naturalnym wymieszanym z jedną łyżeczką miodu. Smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno 🙂
Czas przygotowania: 2 godziny