Pieczone ziemniaki z piekarnika bez oleju
Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką
Pieczone ziemniaki w piekarniku to świetna alternatywa dla osób, którym znudziły się już ziemniaki gotowane. Odpowiednio przyrządzone mają chrupiącą złocistą skórkę i są miękkie wewnątrz. Idealnie smakują nawet wtedy, gdy je się je z samym masłem. Osobom, które wiedzą, że podgrzewanie oleju do wysokich temperatur to nie najlepszy pomysł (czytaj artykuł na czym najlepiej jest smażyć), spodoba się pomysł upieczenia ziemniaków bez niego. A jeśli ktoś lubi mocno doprawione potrawy, może spokojnie dodać soli i pieprzu bezpośrednio na kartofelka 🙂
Składniki:
- 10-12 średnich ziemniaków
Przygotowanie:
Dokładnie wyszorować skorupkę ziemniaków, pokroić je na mniejsze kawałki i rozłożyć na folii do pieczenia w piekarniku. Piec w 200 stopniach przez około 25-30 minut. Upieczone ziemniaki można zjeść samodzielnie (z masłem lub doprawiając solą i pieprzem) lub podać z ulubioną surówką.
Czas przygotowania: 45 minut (łącznie z umyciem ziemniaków)