Sałatka z pieczarkami w panierce
Sałatka z pieczarkami w panierce to oryginalny pomysł na obiad
Niecodzienna sałatka z pieczarkami w panierce to świetna alternatywa dla zwykłych sałatek. Dzięki surowym warzywom dostarcza wielu składników odżywczych, a dzięki panierowanym pieczarkom dłużej utrzyma Cię w uczuciu sytości. Jak zrobić taką sałatkę? Bardzo prosto:
Składniki:
- 100g pieczarek
- bułka tarta do obtoczenia pieczarek
- jajko
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- sałata lodowa
- żółta papryka
- jogurt naturalny
- łyżeczka ketchupu
- przyprawy: sól, pieprz czarny
- olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki umyć i obrać ze skórki. Przekroić na pół. Każdą połowę moczyć w rozbełtanym, posolonym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju kokosowym lub oliwie z oliwek na rumiany kolor.
Paprykę, pomidorki i sałatę umyć i pokroić na drobne kawałki
Na talerzu układać kolejno: sałatę, na niej warzywa i pieczarki w bułce. całość polać sosem jogurtowym: Trzy duże łyżki jogurtu naturalnego wymieszać z łyżeczką ketchupu, doprawić solą i pieprzem.
Czas wykonania: 20 minut