Surówka z kiszonej kapusty z cebulką i marchewką
Smaczna surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem cebuli i marchewki
Jeśli uwielbiasz surówki oraz kiszoną kapustę, ta surówka będzie dla Ciebie idealna. Jest prosta w wykonaniu i wprost tryska witaminami. Surówka z kiszonej kapusty z cebulką i marchewką nadaje się praktycznie do każdego obiadu.
Składniki:
- 500g kapusty kiszonej
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- szczypta cukru
- pieprz do smaku
- sól (opcjonalnie)
Wykonanie:
Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie (raz), by pozbyć się nadmiaru kwasu. Siekamy, by kawałki były mniejsze. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub jak kto woli-na cienkich). Dodajemy do kapusty. Cebulę siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, zeszkloną, ciepłą cebulę z olejem dodajemy do surówki. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i szczyptą cukru. Można też solą (ja nie daję, bo kapusta kiszona jest dla mnie wystarczająco słona).
Czas wykonania: 20 minut