Syrop z cebuli na kaszel i przeziębienie – przepis
Syrop z cebuli, z miodem
Syrop z cebuli to niezawodny sposób na grypę i przeziębienie. Cebula posiada bowiem właściwości bakteriobójcze, nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Doskonale leczy katar, kaszel i przeziębienie oraz przyczynia się do ogólnej poprawy stanu zdrowia. Zawiera między innymi magnez, siarkę, krzem, cynk, wapń, sód, potas i fosfor, a także witaminy C, B1, B2, E, K, PP oraz prowitaminę A.
Składniki:
Jedna średnia cebula
Trzy łyżki miodu
Przepis:
Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie słoika układać kolejno: łyżkę miodu, połowę cebuli, drugą łyżkę miodu, drugą połowę cebuli, trzecią łyżkę miodu. Odstawić w chłodne ciemne miejsce i poczekać ok 5 godzin, aż cebula puści sok. Można syrop odcedzić, ale ja tego nie robię i podaję go bezpośrednio ze słoika wraz z kawałkami cebuli. Gotowy syrop można przetrzymywać w lodówce przez kilka dni. Dawkować w zależności od nasilenia choroby, ja daję mojemu 10-lakowi po 2 łyżeczki rano i wieczorem. Po 3 dniach widać wyraźną poprawę 🙂
Do powyższego zestawu dokładam również dużo płynów i witaminy C – głównie letnią wodę z cytryną i świeże warzywa (rodzaj i ilość warzyw dobieram w zależności od samopoczucia i apetytu).
Syrop po przygotowaniu wygląda tak: