Zupa krem z dyni piżmowej z ziemniakami
Pyszna zupa krem z dyni piżmowej
Zdrowa i pożywna zupa krem z dyni piżmowej jest sycąca i smakuje wyśmienicie. Jedna dynia spokojnie wystarczy na posiłek dla trzech osób. Taki wegetariański / wegański obiad zasmakuje nawet największemu niejadkowi.
Składniki:
- 1 dynia piżmowa
- 3 marchewki
- 5 dużych ziemniaków
- przyprawy: sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Z dyni odkroić górę i dół, a następnie przekroić ją na pół. Łyżką wyciągnąć nasiona (można je ususzyć i zjeść) i obrać dynię ze skóry za pomocą noża. Następnie pokroić ją na mniejsze kawałki i umieścić w garnku. Na dno wlać trochę wody i dusić dynię aż zmięknie (ok 30-40 minut). W tym czasie obrać marchewki i ziemniaki. Ziemniaki pokroić w kostkę. Ugotować ziemniaki i marchewki z odrobiną soli. Miękką ugotowaną dynię oraz marchewkę rozgnieść tłuczkiem, a następnie zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodać ugotowane ziemniaki i wymieszać. Podawać posypane pietruszką.
Czas przygotowania: 1,5 godziny