Bulion warzywny jako baza do zup i sosów
Bulion warzywny to baza do zup wszelkiego rodzaju
Nadaje smak każdej zupie (a czasem także innym potrawom), dlatego warto umieć go dobrze przygotować. Bulion warzywny to wywar z warzyw, zawierający ich aromat i smak. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Aby smak był intensywny, potrzeba dużo warzyw i małą ilość wody. Taki wywar stanowi bazę dla wszelkich innych zup, a po dodaniu mięsa staje się bulionem mięsnym.
Pamiętaj! Jeśli ilość warzyw w stosunku do ilości wody będzie zbyt mała, bulion będzie po prostu smakował jak woda.
Składniki:
- 5 sztuk korzenia pietruszki
- 1 duża bulwa selera
- 1 por
- 3 duże marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz czarny w kulkach, ziele angielskie, liść laurowy
- około 2 litry wody
Jeśli bazę przygotowuje się dla zupy, która będzie zawierać ziemniaki, można od razu dodać je do bulionu.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać, umyć, podzielić na mniejsze części i zalać wodą (tak aby sięgała tylko nieco wyżej niż warzywa). Cebulę wcześniej można opalić nad palnikiem (ale nie trzeba). Dodać pieprz w kulkach i ziele angielskie (po ok 5-7 kulek) oraz 2-3 liście laurowe. Gotować około 60 minut, aż warzywa zmiękną. Posolić jedną małą łyżeczką soli. Na koniec jeśli ktoś lubi można dodać suszone zioła.
Teraz możesz przystąpić do gotowania właściwej zupy warzywnej lub podzielić swój bulion na mniejsze części i zamrozić na później.
Czas przygotowania: 1-5 godziny