Styl zycia – blog lifestyle

Blog o życiu i osobitych przemyśleniach – kobiecy punkt widzenia

Zupa farmerska – wegetariańskie zupy warzywne

Zupa farmerska

Świetny przepis na zupę dla wegan i wegetarian (ale osoby, które jedzą mięso też będą ją uwielbiać!). Zawiera między innymi fasolę i soczewicę, czyli wartościowe źródła białka roślinnego, a przy tym smakuje pysznie i w porównaniu do innych zup jest naprawdę sycąca. Zupa farmerska przepis:

Zupa farmerska z fasolką mung, soczewicą, kukurydzą i czerwoną fasolą

 

Składniki:

  • Bulion warzywny
  • 3 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 gram czerwonej soczewicy
  • 100 gram fasolki mung
  • Puszka czerwonej fasoli
  • Puszka kukurydzy
  • Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek
  • Koncentrat pomidorowy

Soczeica_fasolka_mung_cebula

 

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na oliwie. Soczewicę i fasolkę mung ugotować do miękkości w osobnych garnkach (podczas gotowania zbiera się piana, którą trzeba wyrzucić). Fasolkę mung trzeba gotować około 20-30 minut, soczewica będzie miękka już po 5-7 minutach gotowania.

Ugotowaną fasolkę mung i soczewicę dodać do cebuli, doprawić solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i odrobiną pieprzu czarnego.

zupa farmerska

 

Zalać 1 litrem wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego i dusić przez 10 minut.

zupa farmerska

 

Zmniejszyć gaz do minimum, dodać odcedzoną czerwoną fasolę i kukurydzę oraz 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego. Zupę podawać posypaną zieleniną.

zupa farmerska zupa farmerska

 

Czas przygotowania: 1 godzina

Tagged:

LEAVE A RESPONSE

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You Might Also Like