Naleśniki z owocami i czekoladą
Śniadanie na słodko – naleśniki z owocami i czekoladą
Naleśniki z owocami i czekoladą to jedno z moich ulubionych dań, szczególnie z uwagi na to, że uwielbiam wszelkie dania na słodko. Przepis jest prosty i szybki, a naleśniki wychodzą cieniutkie i pachną nieziemsko. Przepis na cienkie naleśniki wzięłam od mamy, kiedy byłam dzieckiem ich zapach budził mnie w każdy niedzielny poranek. Właściwie to można posmarować je dowolnym nadzieniem – dżemem, białym serem, czekoladą czy cukrem pudrem. Nadają się także do dań z nadzieniem mięsnym lub warzywnym. Tym razem jednak pokażę przepis na naleśniki z owocami i czekoladą – mój ulubiony 🙂
Składniki:
ciasto na naleśniki:
- 30 łyżek białej mąki pszennej (u mnie typ 650)
- pół litra mleka kokosowego (jak zrobić mleko kokosowe)
- 3 jajka
- szczypta soli
- dwie bardzo duże łyżki miodu
- Trochę letniej wody
- oliwa z oliwek do smażenia (kilka kropli na naleśnika)
Nadzienie:
- ulubione owoce – u mnie banany, kiwi i nektarynki
- tabliczka czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Wsyp do dużego garnka 30 czubatych łyżek mąki, 3 jajka i szczyptę soli. Następnie dodaj pół litra mleka i dwie duże łyżki miodu. Wymieszaj całość mikserem. Następnie dolej trochę letniej wody, aby ciasto było w miarę płynne i dobrze rozprowadzało się na patelni.
Usmaż naleśniki na dosłownie dwóch kropelkach oliwy z oliwek lub maleńkiej ilości oleju kokosowego (zapobiegnie to przywieraniu, a naleśniki nie będą tłuste). Rozprowadź na patelni taką ilość ciasta, aby pokryła całą powierzchnię możliwie najcieńszą warstwą (dlatego ciasto musi być w miarę płynne, aby dobrze się rozprowadzało, ale nie należy przesadzić, bo naleśniki będą się rwać).
Na połowę usmażonego naleśnika nałóż pokrojone drobno owoce i przykryj go drugą połową. Polej wszystko czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (na parze).
Teraz pilnuj, żeby nikt nie sprzątnął Ci tych pyszności sprzed nosa 😉 Smacznego 🙂
Czas przygotowania: 1 godzina