Przepis na leczo z kiełbasą i cukinią
Przepis na leczo
Przepis na leczo z kiełbasą i cukinią jest dosyć popularny. Ta pyszna potrawa jest bardzo sycąca i wystarcza dla całej rodziny. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale jeśli zrobi się większą ilość to wystarcza na więcej porcji. A chętnych do miseczki leczo jest zawsze wielu 🙂
Składniki:
- 3 duże cebule
- 1 duża kiełbasa zwyczajna
- 2 papryki żółte
- 3 papryki czerwone
- 2 średniej wielkości cukinie
- 6 pomidorów
- Przyprawy: Pieprz czarny i pieprz ziołowy, papryka słodka w proszku, suszona bazylia
Przygotowanie:
Cebulę, kiełbasę, paprykę i cukinię pokroić w małą kostkę
Cebulkę i kiełbaskę podsmażyć na oliwie z oliwek, a następnie przełożyć do większego garnka i dodać paprykę oraz cukinię. Wszystko wymieszać.
Dolać odrobinę wody i położyć na to pomidory (wcześniej sparzone gorącą wodą). Przykryć pokrywką i dusić przez ok 10 minut, żeby warzywa zmiękły (ale nie rozmiękły – muszą być chrupiące).
Po 10 minutach z pomidorów zdjąć skórki, rozdrobnić je łyżką i dusić jeszcze przez 5 minut, aby zrobił się z nich sos
Sos wymieszać i sowicie przyprawić czarnym i ziołowym pieprzem, papryką słodką i bazylią.
Można podawać z ciemnym chlebem razowym
Czas przygotowania: 45 minut