Sok jabłkowo pomarańczowy
Owocowy sok jabłkowo pomarańczowy
Każda pora roku jest odpowiednia na to, by wydobywać z owoców to, co w nich najlepsze. Sok jabłkowo pomarańczowy to bogactwo witamin i prawdziwa bomba energetyczna. Słodki smak skusi największego niejadka, dlatego taki sok jest dobrą alternatywą dla osób dorosłych i dzieci, które niechętnie jedzą owoce w naturalnej postaci.
Składniki (na 3 duże porcje):
- 3 pomarańcze
- 3 duże jabłka (czerwone są słodsze, zielone bardziej kwaskowate, można użyć i jednych i drugich)
Jabłko posiada właściwości detoksykujące, zawiera bowiem pektyny, czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie, dzięki którym z organizmu usuwane są toksyny , metale ciężkie i zły cholesterol. Pomaga również oczyszczać wątrobę i nerki.
Pomarańcza zaś to ogromne źródło witaminy C, która wzmacnia odporność i sprawia, że mniej chorujemy. Witamina C jest bardzo silnym antyoksydantem, który pomaga w usuwaniu szkodliwych dla organizmu wolnych rodników. Dzięki niej organizm łatwiej przyswaja żelazo, co pomaga w leczeniu anemii. Dzięki zawartości naturalnych cukrów po wypiciu soku z pomarańczy otrzymasz niebywały zasób energii.
Zobacz dobre wyciskarki do soków
Przygotowanie:
Jabłka umyć i pokroić na małe kawałki. Pomarańcze obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucać owoce na przemian do wyciskarki. Gotowe 🙂
Czas przygotowania: 15 minut