Ciasteczka kokosowe fit przepis
Pyszne ciasteczka kokosowe w dwóch wersjach
Wszyscy lubimy słodkości. Nie każdy jednak wie, że zaspokajając swoje pragnienie na słodycze nie koniecznie musimy truć się chemicznymi dodatkami zawartymi w kupnych ciastkach. W prosty i szybki sposób możemy bowiem upiec własne ciasteczka kokosowe – wyłącznie z naturalnych składników. Co więcej, nie będą one zawierały cukru, ponieważ posłodzimy je miodem. Są też wolne od glutenu. Jak przyrządzić takie słodkie cudeńka?
Składniki:
- 0,5 kostki masła
- 2 duże czubate łyżki miodu
- 200 gram wiórków kokosowych
- 2 jajka
Przepis:
Masło i miód roztopić w garnuszku. Wsypać do tego wiórki kokosowe i dobrze wymieszać.
W osobnym garnku ubić pianę z białek, oddzielając je uprzednio od żółtek. Do ubitej piany dodać połowę wiórków i delikatnie wymieszać. Tak powstanie masa na jeden rodzaj ciastek. Do drugiej połowy piany dodać dwa żółtka i utrzeć je mikserem. Wymieszać z drugą połową wiórków. Tak powstanie masa na drugi rodzaj ciastek.
Z masy formować małe ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Piec przez ok 15-17 min w temperaturze 170 stopni celsjusza.
Ciasteczka z samymi białkami bardziej trzymają formę, ciasteczka z dodatkiem żółtek trochę rozpływają się na boki. Trzeba to wziąć pod uwagę przy układaniu masy na blaszce. Oba rodzaje ciastek smakują wyśmienicie 🙂
Czas przygotowania łącznie: 30 minut