Pyszne placki jogurtowe z miodem
Niesamowite placki jogurtowe słodzone miodem to szybkie i proste danie, i (co jest dużą zaletą) są bardzo sycące. Można podawać je z cukrem pudrem, owocami lub owocowym musem, a także polane miodem lub syropem klonowym. Wykonanie jest banalnie łatwe, a z talerza znikają błyskawicznie 🙂
Składniki:
2 jajka
2 łyżki miodu płynnego lub jedna czubata stałego (albo inny słodzik)
200 g jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżki oliwy z ilowek (lub roztopionego oleju kokosowego)
150 g mąki
oliwa lub olej kokosowy do smażenia
Cukier puder do posypania lub roztopiona czekolada do polania placków. Możesz też zjeść je z ulubionym musem owocowym.
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać do niej po kolei: miód, żółtka, oliwę, jogurt i mąkę. Wymieszać wszystko mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą nakładać łyżką ciasto tak, by powstały małe placuszki. Smażyć placki z obu stron na rumiany kolor. Gotowe 🙂
Czas wykonania: 20 minut