![Bulion warzywny jako baza do zup i sosów](https://styl-zycia.com.pl/wp-content/uploads/2019/03/Bulion_warzywny.jpg)
Bulion warzywny jako baza do zup i sosów
Bulion warzywny to baza do zup wszelkiego rodzaju
Nadaje smak każdej zupie (a czasem także innym potrawom), dlatego warto umieć go dobrze przygotować. Bulion warzywny to wywar z warzyw, zawierający ich aromat i smak. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Aby smak był intensywny, potrzeba dużo warzyw i małą ilość wody. Taki wywar stanowi bazę dla wszelkich innych zup, a po dodaniu mięsa staje się bulionem mięsnym.
Pamiętaj! Jeśli ilość warzyw w stosunku do ilości wody będzie zbyt mała, bulion będzie po prostu smakował jak woda.
Składniki:
- 5 sztuk korzenia pietruszki
- 1 duża bulwa selera
- 1 por
- 3 duże marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz czarny w kulkach, ziele angielskie, liść laurowy
- około 2 litry wody
Jeśli bazę przygotowuje się dla zupy, która będzie zawierać ziemniaki, można od razu dodać je do bulionu.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać, umyć, podzielić na mniejsze części i zalać wodą (tak aby sięgała tylko nieco wyżej niż warzywa). Cebulę wcześniej można opalić nad palnikiem (ale nie trzeba). Dodać pieprz w kulkach i ziele angielskie (po ok 5-7 kulek) oraz 2-3 liście laurowe. Gotować około 60 minut, aż warzywa zmiękną. Posolić jedną małą łyżeczką soli. Na koniec jeśli ktoś lubi można dodać suszone zioła.
![Bulion warzywny](http://www.styl-zycia.com.pl/wp-content/uploads/2019/03/Bulion_warzywny-1.jpg)
Teraz możesz przystąpić do gotowania właściwej zupy warzywnej lub podzielić swój bulion na mniejsze części i zamrozić na później.
Czas przygotowania: 1-5 godziny