Cukinia smażona na oleju kokosowym z sałatką ze świeżych warzyw
Cukinia smażona na oleju kokosowym z sałatką ze świeżych warzyw
Składniki:
Cukinia
Jajko (od szczęśliwej kurki)
Bułka tarta (lub płatki kukurydziane)
Pieprz ziołowy – przyprawa
Papryka słodka – przyprawa
Olej kokosowy
Kapusta pekińska
Czerwona papryka
Olej lniany (lub inny na zimno)
Ulubione zioła (np. bazylia, zioła prowansalskie)
Przepis:
Cukinię obrać, umyć i pokroić w plastry. Posypać ją przyprawami i obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej (lub drobniutko rozgniecionych płatkach kukurydzianych). Smażyć na oleju kokosowym aż panierka się zarumieni.
Sałatę i paprykę (można dodać również kukurydzę) pokroić na małe części i wymieszać. Sos przyrządzić z trzech łyżek oleju i jednej łyżki wody oraz ulubionych ziół i zalać nim sałatkę. Proste, pyszne i zdrowe! Smacznego 🙂