Cukinia w panierce z płatków kukurydzianych i bułki tartej
Pyszna cukinia w panierce, na ciepło
Cukinia dostępna jest w sklepach praktycznie przez cały rok. Najlepiej smakuje jednak w sezonie jesiennym 🙂 Ale nie musisz wcale czekać do jesieni, aby zjeść pyszny obiad z dodatkiem tego warzywa. Cukinia w panierce z płatków kukurydzianych i bułki tartej to smakowite danie, które możesz przyrządzić już teraz 🙂
Składniki:
- 3 cukinie
- przyprawy: pieprz ziołowy i słodka papryka w proszku
- szklanka bułki tartej
- pół opakowania płatków kukurydzianych
- 3 jajka
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Panierka:
Płatki kukurydziane zmiażdżyć na drobno i wymieszać z bułką tartą
Cukinia:
Cukinię obrać ze skórki i dokładnie umyć. Pokroić w plasterki, doprawić z jednej strony pieprzem ziołowym, z drugiej słodką papryką w proszku. Obtoczyć plasterki cukinii w roztrzepanym jajku i panierce i smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiany kolor z obu stron.
Czas przygotowania: 1 godzina