Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
Pyszny farsz na pierogi z kapustą i grzybami
Najlepszy na świecie (serio, nie jadłam lepszego) farsz na pierogi z kapustą i grzybami jest banalnie prosty, choć jego przygotowanie zajmuje trochę czasu. Rezultaty są jednak tego warte. Farsz może również zostać użyty do krokietów i innych dań.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- grzyby suszone – według uznania (ja daję ok 200 gram suszonych grzybów na 1 kg kapusty)
- 3 duże cebule
- przyprawy: sól i czarny pieprz
- oliwa do podsmażenia cebuli
Przygotowanie:
Grzyby suszone namoczyć w wodzie. Dodać do kiszonej kapusty wraz z wodą, w której się moczyły i ugotować kapustę do miękkości (na małym gazie ok 2 godziny).
Po ugotowaniu całość wrzucić na sitko i dobrze odcisnąć. Następnie zmielić w maszynce do mięsa (na dużych oczkach).
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Zmielony farsz podsmażać na patelni przez ok 10-15 minut na małym ogniu cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 3 godziny