Jak gotować ziemniaki na parze?
Jak gotować ziemniaki na parze
Gotowanie ziemniaków za pomocą pary to sprawa szybka i prosta. Mimo to osoby, które nigdy tego nie robiły mogą mieć kilka pytań, dotyczących np. czasu gotowania i użycia odpowiedniego garnka. Jak gotować ziemniaki na parze? W tym poście postaram się pokazać, że robi się to szybko i prosto.
Czego potrzebujesz:
- Ziemniaki
2. Garnek do gotowania na parze lub sam wkład
Jak gotować ziemniaki na parze:
Ziemniaki można gotować w skórce lub bez. Lepsza jest opcja w skórce, ponieważ zaraz pod nią znajduje się najwięcej witamin, w tym cenna witamina C. Ziemniaki trzeba dokładnie wyszorować, aby ze skórki usunąć wszelkie pozostałości piasku i zanieczyszczeń. Można pokroić je na mniejsze kawałki (im mniejsze tym szybciej się ugotują) i umieścić w garnku do gotowania na parze.
Na dno garnka trzeba wlać trochę wody i postawić go na kuchence. Kiedy woda zacznie się gotować powstała para będzie ogrzewać ziemniaki i spowoduje, że zmiękną. Takie gotowanie nie wymaga używania soli, ponieważ ziemniaki nie tracą jej tak, jak to się dzieje podczas gotowania w wodzie. Czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków, ale zazwyczaj jest to ok 20-30 minut.
A tak wyglądają ziemniaki w garnku do gotowania na parze (opcja 1 – ziemniaki jeszcze surowe, opcja 2 – ziemniaki ugotowane i miękkie)
Sposób podania:
Jeśli ziemniaki są młode można śmiało zjadać je ze skórką. Jeśli są już trochę starsze, wtedy skórkę lepiej zdjąć (skórka z ugotowanych ziemniaków schodzi bardzo łatwo i jest bardzo cieniutka, dużo cieńsza niż byłaby podczas ich obierania przed ugotowaniem).
Opcje podania ziemniaków ugotowanych naparze: 1 – ziemniaki suche (można wykorzystać do dalszej obróbki, np do kopytek), 2 – ziemniaki polane masełkiem, 3 – ziemniaki z ulubionymi dodatkami (u mnie mizeria i brokuł)
Tutaj dowiecie się także, jak upiec ziemniaki w piekarniku oraz jaki garnek do gotowania na parze będzie najlepszy