Jaki garnek do gotowania na parze wybrać?
Jaki garnek do gotowania na parze będzie najlepszy?
Chcąc rozpocząć gotowanie bez użycia wody w głowie pojawia się pytanie: jaki garnek do gotowania na parze wybrać? Który będzie najlepszy? Odpowiedzi na te pytania zależą od Twoich indywidualnych preferencji, głównie od tego dla ilu osób przyrządzasz obiad i czy jest on w całości czy tylko częściowo gotowany. Możesz zatem wybrać duży garnek z trzema poziomami, tradycyjny garnek z jednym poziomem lub sam wkład do gotowania na parze. Przyjrzyjmy się temu, jakie opcje dostępne są na rynku:
1. Mały, jednopoziomy garnek do gotowania na parze
Tutaj wybór jest ogromny, zaczynając od zwykłych garnków ze stali nierdzewnej (o niższej cenie), poprzez garnki emaliowane do żeliwnych garnków ze szklanymi wkładami (o wyższej cenie).
2. Garnek z dwoma lub trzema wkładami
Taki duży garnek przydaje się wtedy, kiedy przyrządzasz obiad dla dużej ilości osób lub złożony z dużej ilości warzyw lub mięsa. Aby jedzenie nie mieszało się można podzielić je na kilka części. Taki garnek przydaje się również wówczas, gdy warzywa które gotujesz na obiad wymagają różnego czasu przygotowania. W takim wypadku w najniższej części umieszcza się potrawy wymagające dłuższego gotowania (np. ziemniaki lub mięso), a w wyższej warzywa, które chcesz tylko lekko podgotować (np. kalafior lub brokuł).
3. Wkład do gotowania na parze
Przydatny kiedy gotujesz małe ilości jedzenia i chcesz, aby zajmował mało miejsca w kuchni. Pomysłowe osoby wiedzą, że można go równiesz wykorzystać jako cedzak 😉
4. Parownik
Do parownika wlewa się gorącą wodę i pozwala, aby potrawa wolno gotowała się za pomocą pary. Niektóre parowniki, np. bambusowe – wykonane są z naturalnych materiałów, dzięki czemu gotowanie staje się jeszcze zdrowsze.
Jeśli szukasz sprawdzonych sklepów, w których możesz kupić odpowiedni dla siebie garnek do gotowania na parze, zajrzyj do: