Kapuśniaki z ciasta drożdżowego
Pyszne kapuśniaki, idealne do barszczu lub na zimno
Kapuśniaki to przekąska, która smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdzą się idealnie jako przystawka na sylwestra, urodziny lub inną domową imprezę. Można przegryzać je do barszczyku lub rosołu. Pyszne drożdżowe ciasto w połączeniu z farszem z kiszonej kapusty i grzybów dają niezapomniane wrażenia smakowe.
Składniki:
- farsz z tego przepisu – farsz z kapustą i grzybami
- 0,5 kg mąki (u mnie biała mąka, typ 650)
- 200 g miękkiego masła
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego (np jogurt typu greckiego)
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 50 ml ciepłego mleka (preferuję mleko roślinne)
- szczypta soli
- mak do posypania kapuśniaczków
- 1 jajko
Przygotowanie:
Przepis na farsz znajdziesz tutaj.
Ciasto: Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem miodu. Odstawić na 15 min aby zaczął pracować – pojawią się bąbelki. Do miski lub garnka wsypujemy mąkę, zaczyn drożdżowy, miękkie masło i jogurt naturalny oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Ostawiamy ciasto na ok 45 minut, aby wyrosło.
Na posypanej mąką macie rozwałkowujemy ciasto i dzielimy je na kwadraty. Nakładamy na nie farsz i zawijamy tak, aby zlepić razem wszystkie cztery rogi. Pomiędzy krawędziami kapuśniaczków mogą zostać małe dziurki, przez które widać będzie farsz.
Kapuśniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na koniec posypujemy makiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni celsjusza (termoobieg) lub 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) przez ok 18-20 minut, aż kapuśniaczki ładnie się zarumienią.
Kapuśniaki smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno, będą świetnie pasować do czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Sprawdzą się również jako samodzielna przekąska na wszelkiego rodzaju imprezach domowych.
Czas przygotowania: 3 godziny