Naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej z serem
Ryżowe naleśniki bezglutenowe
Naleśniki bezglutenowe to dobra opcja dla osób, które nie tolerują glutenu. Jednak ich pysznym, ryżowym smakiem może cieszyć się każdy, kto uwielbia wafle ryżowe – naleśniki mają bowiem bardzo podobny smak. Nie zawierają mleka krowiego, ponieważ do ich wykonania użyte zostało mleko kokosowe (jeśli ktoś woli mleko krowie – można użyć go zamiast mleka roślinnego). Słodzone są miodem, zatem nie zawierają białego cukru. Przyrządza się je szybko i łatwo, choć są trochę bardziej oporne w smażeniu od tradycyjnych naleśników.
Składniki:
- 20 dużych łyżek mąki ryżowej
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 jajka
- 2 duże łyżki miodu i 1 mała łyżeczka
- 200 gram białego sera
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Mąkę, mleko, jajka i 2 łyżki miodu wymieszać mikserem na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta można dodać trochę wody. Ciasto powinno być rzadkie i bardzo łatwo wylewać się z łyżki. Jeśli będzie zbyt gęste, naleśniki wyjdą za grube i będą się łamać.
Ser rozgnieść widelcem, dodać 3 łyżeczki jogurtu naturalnego oraz łyżeczkę miodu. Wymieszać.
Smażyć naleśniki na rumiany kolor z obu stron, na odrobinie oliwy z oliwek. Przy obracaniu trzeba uważać, aby naleśnik się nie złamał. Lepiej jest smażyć na małej patelni, kiedy naleśniki są mniejsze, łatwiej je obrócić. Posmarować naleśniki serem , złożyć na pół i jeść 🙂
Czas przygotowania: 1 godzina