Placki z twarogiem na słodko
Pyszne placki z twarogiem na śniadanie
Uwielbiam śniadania na słodko, dlatego placki z twarogiem są jednym z moich ulubionych dań. Można usmażyć je dzień wcześniej i chłodne zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Wyśmienicie smakują zarówno posypane cukrem pudrem, jak i z dodatkiem owoców lub dżemu. Są proste w wykonaniu i można posłodzić je miodem lub innym zdrowym słodzikiem, bez konieczności użycia cukru.
Składniki:
- 250g twarogu
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki miodu (jeśli jest płynny to 4 łyżki)
- 8 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia.
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy razem z rozdrobnionym twarogiem, miodem i jogurtem. Do twarogu dodajemy pianę z białek oraz mąkę i mieszamy wszystko łyżką, aż ciasto będzie gęste. Na patelni smażymy małe placuszki na złoty kolor z obu stron (placuszki można trochę rozpłaszczyć, aby nie były zbyt grube i dobrze się usmażyły).
Twaróg rozdrabniamy widelcem, mieszamy z cukrem i jajkami. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy aż połączą się na dość gęste ciasto.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy na patelnię porcje ciasta, lekko rozpłaszczamy, smażymy na złoto z obu stron.
Czas wykonania: 15 minut wyrobienie ciasta + czas potrzebny do usmażenia