Przepis na bigos drobiowy
Szybki przepis na bigos
Jeśli szukacie pomysłu na danie z kapusty to poniżej znajdziecie przepis na bigos. Potrawa w wersji szybkiej, gotowana kilka godzin (w porównaniu do tradycyjnego przepisu, który zakłada przyrządzanie bigosu przez kilka dni jest to mega szybko). Wersja z boczkiem i drobiem, choć można użyć dowolnego rodzaju mięsa. Zawiera również suszone śliwki i grzyby, nadające wyrazistego smaku. Zatem jak ugotować bigos?
Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 szt białej kapusty
- 0,5 kg boczku (opcjonalnie)
- 2 filety z kurczaka
- 2 duże cebule
- 2 duże marchewki
- garść suszonych śliwek
- garść suszonych grzybów
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy: jałowiec, pieprz czarny w kulkach, ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, kminek, pieprz czarny mielony, papryka słodka
Przygotowanie:
Kapustę białą oraz kiszoną poszatkować i wrzucić do garnka. Zalać wodą tak, aby było jej nieco mniej niż kapusty (można dodać wodę z kiszonej kapusty aby bigos był bardziej kwaskowy) oraz dodać kilka kulek pieprzu, jałowca i ziela angielskiego, a także listek laurowy oraz jedno opakowanie kminku.
Dusić na małym ogniu aż kapusta zmięknie (ok 1-1,5 h)
W czasie kiedy kapusta się gotuje pokroić mięso na małe kawałki. Boczek wytopić z tłuszczu, a piersi z kurczaka doprawić pieprzem i papryką słodką i również podsmażyć na oliwie.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce.
Suszone grzyby namoczyć i pokroić na małe kawałki. Suszone śliwki pokroić na małe kawałki.
Kiedy kapusta będzie już miękka dodać wszystkie pozostałe składniki (cebulę, mięso, śliwki, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły) i dusić na małym ogniu przez około godzinę. Na koniec doprawić do smaku czarnym mielonym pieprzem, słodką papryką i majerankiem oraz dodać 3 duże łyżki przecieru pomidorowego.
Czas przygotowania: 3H