Przepis na kopytka domowe
Domowy przepis na kopytka ziemniaczane
Często zdarza mi się, że z obiadu zostają niezjedzone ziemniaki. A ponieważ staram się zawsze optymalnie zarządzać ilością jedzenia w domu, aby nic się nie marnowało, na każde nie zjedzone danie mam sposób. Ze starych – wczorajszych ziemniaków można zrobić pyszny obiad następnego dnia. Zobacz, jak zrobić kopytka używając tego, co zostało z obiadu.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 400 gram mąki + mąka do podsypywania
- 2 jajka
- sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować na parze, obrać ze skórki i przepuścić przez praskę. Dodać jajka i mąkę, doprawić pieprzem. Zagnieść ciasto, uformować z niego podłużne ruloniki i pokroić na małe części.
W dużym garnku ugotować wodę z dodatkiem łyżki soli. Do gotującej się wody wrzucać porcjami kopytka i zaczekać aż wypłyną na wierzch. Pogotować jeszcze około 30 sekund i łyżką cedzakową wyjąć je do durszlaka. Odsączone kopytka można przełożyć do miski.
Kopytka można podawać ze skwarkami, z tłuszczykiem (np. z masłem), z podsmażoną cebulką i pieczarkami, z ulubionym sosem oraz z surówką (np. z surówką z młodej kapusty i marchewki) 🙂
Czas przygotowania: 2 godziny