Sos grzybowy z suszonych grzybów i pieczarek
Pyszny sos grzybowy z suszonych grzybów i pieczarek
Kto uwielbia ciemne sosy temu spodoba się przepis na sos grzybowy z suszonych grzybów i pieczarek. Doskonały zarówno jako dodatek do dań – pierogów z kapustą i grzybami lub krokietów, a także do ryżu, ziemniaków czy makaronu. Wyjątkowy aromat nadają mu suszone grzyby, a pieczarki dopełniają smaku.
Składniki:
- 200 gram suszonych grzybów
- 500 gram pieczarek
- 2 duże cebule
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżki mąki razowej
- przyprawy: sól, czarny pieprz, łagodna papryka w proszku
Przygotowanie:
Suszone grzyby pokroić na małe kawałki i namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Pieczarki pokroić na małe kawałki i dusić ok 15 minut na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oliwie na rumiany kolor. Następnie dodać do niej mąkę razową i wymieszać.
Wszystkie składniki połączyć razem (łącznie z wodą, w której gotowały się suszone grzyby i wodą, która wydzieliła się podczas duszenia pieczarek). Gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
Czas przygotowania: 30 minut