Zupa Marchewkowa z ziemniakami
Zupa Marchewkowa
Kiedy na działce lub ogródku obrodzi marchew warto mieć w zapasie smaczne przepisy na jej wykorzystanie. Jednym z takich przepisów jest pyszny obiad – zupa marchewkowa z ziemniakami. Taka zupa krem podana z zieloną pietruszka lub koperkiem skusi nawet największego niejadka. Jej aromatyczny zapach sprawia, że od razu czujemy się głodni 😉
Składniki:
- Dwa kilo marchewek
- Dwie duże cebule
- Trzy duże ziemniaki
- Natka pietruszki
- Korzeń pietruszki
- Seler
- Por
- Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kurkuma
- Zioła prowansalskie
- opcjonalnie: imbir
Przepis:
Ziemniaki obrać i pokroić w małą kosteczkę. Korzeń pietruszki, seler, por i ziemniaki zalać 1 litrem wody gotując bulion (dodać pieprz, ziele angielskie i liść laurowy).
Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie (jeśli ktoś nie je smażonego, może od razu dusić cebulę wraz z marchewką)
W osobnym garnku dusić marchewkę wraz z podsmażoną cebulką, aż zmięknie.
Miękką marchewkę i cebulę zblendować na gładką masę:
Do masy marchewkowej dodać bulion wraz z ugotowanymi ziemniakami (i opcjonalnie starty na drobnych oczkach imbir)
Podawać z pietruszką lub koperkiem:
Zupa smakuje przepysznie zarówno na ciepło jak i na chłodno 🙂
Czas przygotowania: 1,5 godziny