Marchewka z groszkiem przepis na ciepło
Smaczna marchewka z groszkiem przepis kulinarny
Zimowa wersja surówek (o ile można ją nazwać surówką) to niezastąpiona marchewka z groszkiem przepis w wersji na ciepło. Zimą trudniej o świeże warzywa, korzystamy więc z tego, co jest dostępne, czyli z przetworów przygotowanych latem lub z warzyw mrożonych. I tak, do obiadu zamiast warzyw surowych, których zadaniem jest chłodzić organizm latem, podajemy rozgrzewającą ciepłą gęstą marchewkę z groszkiem.
Składniki:
- 500 gram marchewki z groszkiem (ze słoika lub mrożonej)
- odrobina masła
- 3 łyżeczki pełnoziarnistej mąki pszennej
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
- sól, pieprz, papryka słodka do smaku oraz ulubione zioła
Przygotowanie:
W przypadku korzystania ze świeżej marchewki pokrojonej w kostkę należy poddusić ją, aż stanie się miękka i dodać groszek. W przypadku korzystania z marchewki już obrobionej (mieszanka warzyw ze słoika lub warzywa mrożone) warzywa należy zalać małą ilością wody i zagrzać, aby były ciepłe. W międzyczasie należy przygotować zasmażkę – odrobinę masła rozpuścić w rondelku i dodać do niego trzy łyżeczki pełnoziarnistej mąki. Do podgrzanych i lekko podduszonych warzyw dodać zasmażkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz słodką papryką w proszku i ziołami. Na koniec dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego (po dodaniu jogurtu już nie podgrzewać). Marchewkę z groszkiem można podawać do ziemniaków, ryżu lub kaszy.
Czas przygotowania: 15 minut