Zapiekanka warzywna z brokułami, fasolką szparagową i ryżem
Pomysł na pyszny obiad – zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna to dobry sposób na zjedzenie dużej ilości warzyw. I choć nie o ilość, a o jakość jedzenia należy się zatroszczyć, to kiedy w domu zapachnie zapiekanką, nie będzie można odmówić sobie dokładki. W zasadzie do takiej zapiekanki można użyć dowolnych warzyw – co kto lubi. U mnie w składzie znalazły się między innymi brokuł, fasolka szparagowa, groszek, marchewka, cebula, czosnek, koperek i por. Taka mieszanka okazała się strzałem w dziesiątkę. Zapiekanka pomimo swoich pokaźnych rozmiarów zniknęła w kilkanaście minut, a moi domownicy zapowiedzieli, że chętnie będą jadać ją częściej 🙂
Składniki:
- Jeden brokuł
- 200 gram brązowego ryżu (lub 2 woreczki)
- 350 gram żółtego sera (u mnie jeden cały ser „Liliput”)
- Puszka zielonego gorszku
- 300 gram fasolki szparagowej
- Świeży koperek
- 3 duże marchewki
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 por
- Przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek i zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Brokuł ugotować na miękko i podzielić na małe różyczki. Ryż brązowy ugotować i odcedzić. Fasolkę szparagową pokroić na małe kawałki i ugotować do miękkości. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek posiekać na drobne kawałki.
Cebulę i czosnek pokroić na małe kawałki i zeszklić na oliwie z oliwek lub oleju kokosowym. Dodać do tego startą na dużych oczkach marchewkę i pokrojony na plasterki por. Dusić aż warzywa zmiękną. Doprawić je sporą ilością czarnego i ziołowego pieprzu, majerankiem i ziołami prowansalskimi – tak, żeby były dosyć palące.
W dużym garnku wymieszać ze sobą wszystkie składniki: duszone warzywa, ugotowany brokuł, fasolkę i ryż, groszek, koperek oraz prawie cały ser (sera zostawić tyle, by posypać nim wierzch zapiekanki). Naczynie żaroodporne leciutko wysmarować masłem (aby zapiekanka się nie przypaliła, ale żeby masło nie pływało w dużej ilości na dnie po roztopieniu). Wymieszane warzywa ułożyć w naczyniu do pieczenia i posypać wierzch startym żółtym serem.
Piec w piekarniku ok 10-15 min (aż do rozpuszczenia sera) w temperaturze 180 stopni.
Ja do pieczenia użyłam termoobiegu, ale można też podpiec zapiekankę na grzaniu z góry i dołu lub w piekarniku gazowym.
Zapiekanka bardziej trzyma się w całości, kiedy ser trochę przestygnie.
Smacznego 🙂
Czas przygotowania: 1 godzina