Styl zycia – blog lifestyle

Blog o życiu i osobitych przemyśleniach – kobiecy punkt widzenia

Zapiekanka warzywna z brokułami, fasolką szparagową i ryżem

Pomysł na pyszny obiad – zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna to dobry sposób na zjedzenie dużej ilości warzyw. I choć nie o ilość, a o jakość jedzenia należy się zatroszczyć, to kiedy w domu zapachnie zapiekanką, nie będzie można odmówić sobie dokładki. W zasadzie do takiej zapiekanki można użyć dowolnych warzyw – co kto lubi. U mnie w składzie znalazły się między innymi brokuł, fasolka szparagowa, groszek, marchewka, cebula, czosnek, koperek i por. Taka mieszanka okazała się strzałem w dziesiątkę. Zapiekanka pomimo swoich pokaźnych rozmiarów zniknęła w kilkanaście minut, a moi domownicy zapowiedzieli, że chętnie będą jadać ją częściej 🙂

Zapiekanka warzywna

Składniki:

  • Jeden brokuł
  • 200 gram brązowego ryżu (lub 2 woreczki)
  • 350 gram żółtego sera (u mnie jeden cały ser „Liliput”)
  • Puszka zielonego gorszku
  • 300 gram fasolki szparagowej
  • Świeży koperek
  • 3 duże marchewki
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por
  • Przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek i zioła prowansalskie

Składniki na zapiekanka z warzywami

Przygotowanie: 

Brokuł ugotować na miękko i podzielić na małe różyczki. Ryż brązowy ugotować i odcedzić. Fasolkę szparagową pokroić na małe kawałki i ugotować do miękkości. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek posiekać na drobne kawałki.

Cebulę i czosnek pokroić na małe kawałki i zeszklić na oliwie z oliwek lub oleju kokosowym. Dodać do tego startą na dużych oczkach marchewkę i pokrojony na plasterki por. Dusić aż warzywa zmiękną. Doprawić je sporą ilością czarnego i ziołowego pieprzu, majerankiem i ziołami prowansalskimi – tak, żeby były dosyć palące.

Składniki na zapiekanka z warzywami

W dużym garnku wymieszać ze sobą wszystkie składniki: duszone warzywa, ugotowany brokuł, fasolkę i ryż, groszek, koperek oraz prawie cały ser (sera zostawić tyle, by posypać nim wierzch zapiekanki). Naczynie żaroodporne leciutko wysmarować masłem (aby zapiekanka się nie przypaliła, ale żeby masło nie pływało w dużej ilości na dnie po roztopieniu). Wymieszane warzywa ułożyć w naczyniu do pieczenia i posypać wierzch startym żółtym serem.

Zapiekanka warzywna z serem, ryżem, brokułami i fasolką szparagową Zapiekanka warzywna z serem, ryżem, brokułami, cebulą i marchewką

Piec w piekarniku ok 10-15 min (aż do rozpuszczenia sera) w temperaturze 180 stopni. 

Ja do pieczenia użyłam termoobiegu, ale można też podpiec zapiekankę na grzaniu z góry i dołu lub w piekarniku gazowym.

Zapiekanka bardziej trzyma się w całości, kiedy ser trochę przestygnie.

Smacznego 🙂

przepis na zapiekankę wegetariańską warzywną z serem i ryżem

Czas przygotowania: 1 godzina

Tagged:

LEAVE A RESPONSE

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You Might Also Like