Zupa farmerska – wegetariańskie zupy warzywne
Zupa farmerska
Świetny przepis na zupę dla wegan i wegetarian (ale osoby, które jedzą mięso też będą ją uwielbiać!). Zawiera między innymi fasolę i soczewicę, czyli wartościowe źródła białka roślinnego, a przy tym smakuje pysznie i w porównaniu do innych zup jest naprawdę sycąca. Zupa farmerska przepis:
Składniki:
- Bulion warzywny
- 3 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 100 gram czerwonej soczewicy
- 100 gram fasolki mung
- Puszka czerwonej fasoli
- Puszka kukurydzy
- Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek
- Koncentrat pomidorowy
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na oliwie. Soczewicę i fasolkę mung ugotować do miękkości w osobnych garnkach (podczas gotowania zbiera się piana, którą trzeba wyrzucić). Fasolkę mung trzeba gotować około 20-30 minut, soczewica będzie miękka już po 5-7 minutach gotowania.
Ugotowaną fasolkę mung i soczewicę dodać do cebuli, doprawić solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i odrobiną pieprzu czarnego.
Zalać 1 litrem wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego i dusić przez 10 minut.
Zmniejszyć gaz do minimum, dodać odcedzoną czerwoną fasolę i kukurydzę oraz 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego. Zupę podawać posypaną zieleniną.
Czas przygotowania: 1 godzina